13. kesäkuuta 2010

Laki se Sielun hirmutta...

Eräs esi-isäni, Kyrön kappalainen Heikki Martinpoika Filla, syntyi Vähässäkyrössä 1530. Seitsemän vuotta ennen hänen syntymäänsä Kustaa Vaasa oli tullut Ruotsin kuninkaaksi ja hänen aikanaan toteutettiin luterilainen uskonpuhdistus.
Vuodesta 1573  kirkkoherrat eivät saaneet enää pitää palkattomia apupappeja kappelien hoitamista varten, joten kappalaisista tuli seurakuntapappeja. Heidän tehtävänsä oli katolisuuden kitkeminen ja luterilaisuuden juurruttaminen uskonkappaleita opettamalla. Agricolan "Se Wsi Testamenti" ilmestyi 1548 eli Heikin ollessa 18-vuotias.


Heikki oli avioliitossa Valpuri Matintyttären kanssa. Heillä oli kolme poikaa, Matti, Olavi ja Klemetti.

Sanoi Agricola: "Wai, eike se Pappein Wirca ole? Studera, sarnaa, ia Rucole. Hwij häpie, se Wähe quin kirioitetan, haruoin se sarnatan eli luetan. Quingas wastat Sen HERRAN Domios, ettes aighas culutat Laiskuos. Oij sine surckia Locasecki, etkö neite Mieleses ecke. Haiseua Raato oleuas, ia Matoin Eues cooltuas"
Olisiko jotenkin näin: "Vai eikö se pappien virka ole, opiskella, saarnata ja rukoilla? Hyi häpeä, se vähä kun kirjoitetaan, harvoin sitä saarnataan tai luetaan. Kuinka vastaat sen Herran tuomiolla, kun aikaasi kulutat laiskuudessa. Oi sinä surkea lokasäkki, etkö näitä mielessäs äkkää. Haiseva raato olet, ja matoin eväs kuoltuas."

Ei kommentteja:

Kiitos käynnistä!