5. helmikuuta 2012

Rottinki kestää sukupolvelta toiselle

Kaksikymmentä vuotta sitten ostin ruokapöydän tuoleja, joissa ihastuin niiden luonnonmukaiseen ja perinteiseen Bangladesh-tyyliin. Kovasta arkikäytöstä huolimatta tuolini ovat edelleen kuin uudet. En enää muista, mistä ne ovat kotoisin, mutta jostakin Etelä-Aasiasta kuitenkin. Tuolien käsityö on usko-mattoman hienoa ja viimeisteltyä. Sohvi-kissamme mielestäkin (aina siellä, missä kamera).


Naksha-kirja kertoo Bangladeshin käsityöperinteistä. Kuvassa oleva Garo-tyylinen kori Mymensinghista on samanlaista punontaa kuin tuolini, joten päättelen niidenkin olevan samoilta seuduilta. Suomalaiset maahantuojat vakuuttavat, että heidän artikkelinsa ovat peräisin vain sellaisilta tuottajilta, jotka eivät käytä lapsityövoimaa. Parolan Rottingin kotisivulla on paljon tietoa aina muodissa olevista rottinkiesineistä. Yrityksen tuotantolaitokset sijaitsevat pääasiassa Jakartassa ja Cirebonissa, Indonesiassa.


Lainaus Parolan Rottingin sivulta:
"Tuotantolaitoksissa työskentelevät henkilöt ovat täysi-ikäisiä alansa pitkiä perinteitä vaalivia ammatin taitajia. Ammattitaitoisin käsin, huolellisella viimeistelyllä valmistetut rottinkikalusteet ovat kestäviä ja laadukkaita. Nämä ovat asioita, jotka ovat helposti nähtävissä Parolan Rottingin ensiluokkaisessa jäljessä." Koko juttu: http://www.parolanrottinki.fi/

Sokevan kotisivulta:
"Näkövammaisten valmistamilla käsityötuotteilla on pitkät perinteet Suomessa. Jo 1800 -luvulla ovat näkövammaiset valmistaneet harjoja ja koreja. Myöhemmin mukaan tulivat erilaiset rottinkityöt. Uusin tuoteryhmä on poppanatekstiilit, joiden laajamittainen valmistus alkoi 1980-luvulla."

Pieni tietoisku:
"Rottinkipalmut voivat suojella metsiä, joissa ne kasvavat, sillä palmujen keruu tarjoaa vaihtoehdon metsähakkuille. Rottingista saatavan ansion lisäksi palmujen etuja metsähakkuisiin verrattuna ovat korjuun yksinkertaisuus, kuljetuksen helppous sekä rottinkipalmujen nopea kasvu. Rottinkia kerättäessä rottinkipalmu katkaistaan juuresta ja vedetään irti puista, joiden tukemana se on kasvanut." Koko juttu: http://www.maailmankaupat.fi/tuotteet/raaka-aineet.html#rottinki

Ei kommentteja:

Kiitos käynnistä!