13. elokuuta 2010

Valtiopäivämies Gabriel Martinpoika, "rutiköyhä ja aivan köyhtynyt"

Esi-isäni Gabriel Martinpoika oli Lapuan Saarenpään isäntä 1669 - 1700  ja Lapuan toinen valtiopäivämies, joka edusti kihla­kuntaa 1682 erään vöyriläisen kanssa. Koska Gabriel oli Kaarleporin kreivin - Claus Tottin - nimismies, hän lienee ollut luku- ja kirjoitustaitoinen ja varmaankin ruotsia osaava. 
Asema kreivin palveluksessa ei vieroittanut Gabrielia paikkakuntalaisista, päinvastoin: hän oli syksyllä 1670 pyytänyt krei­viltä lievennystä Lapuan veroihin. Muitakin pitäjän asioita hän oli hoidellut kruunun­nimismiehenä, koska pitäjä 1671 myönsi hänelle kaksi kappaa viljaa savulta (asuttu talo) ylimääräi­sistä vaivoista, joita hänellä oli pitäjän vuoksi ollut.
Rakentajakin Gabriel oli, koskapa vuoden 1688 paikkeilla oli valmistanut kirkon saarnas­tuoliin uuden katoksen. Asemastaan huolimatta hänellä tuntui kuitenkin olevan vaikeuksia raha-asioissa; 1675 hän oli kirjojen mukaan "rutiköyhä ja aivan köyhtynyt". Vuoden 1703 syksyllä Saarenpään talo huudatettiin veloista lunastettavaksi. Veloista kuitenkin selvittiin, koska tila jäi suvun haltuun.
Gabriel Saarenpään vaimo, Kaarina Knuutintytär oli syntynyt Lapuan Liuhtarissa noin 1640 ja kuollut Saaren­päässä 83-vuotiaa­na. Heillä oli pojat Juhana ja Kustaa sekä tyttäret Marketta ja Riitta. Esiäitini Marketta vihittiin lapualaisen Antti Tuomonpoika Yli-Annalan kanssa 1687.


Gabriel Matinpojan isä oli sotilas, ratsutilallinen, lautamies ja kirkonisäntä Martti Knuutin­poika Saarenpää. Hän kuului Kustaa II Aadolfin henkivartijajoukkoon ja seurasi kunin­gasta Venäjän retkelle 21-vuotiaana. Kotiin hän palasi pysyvästi vammautuneena, joka ei kuitenkaan estänyt häntä ottamasta koti­talonsa isän­nyyttä ja nousemasta yhdeksi pitäjän johtavista miehistä. Lapuan kirkonkylän Saarenpään isäntä hän oli 1635-1662. Ikäviäkin puolia Martista löytyi: 1650 hän poisti väkivalloin nimismiehen vaimon ja äidin penkin uudesta kir­kosta. Syynä taisi olla jokin kauna paremminkin kuin asiallinen peruste.

Asiatiedot poimittu Liisa Huhtalan sukuluettelosta.
Kuva: Lapuan lakeutta kaupungin kotisivulta (Alajoki)

Ei kommentteja:

Kiitos käynnistä!