8. toukokuuta 2010

Hailii happamii ja merivettä päälle Virolahdelta Sotkamoon


Sukututkimukseni on onneksi ollut aika helppoa: melkein kaikista esipolvistani on jo kirjat valmiina ja useilla sukuseurakin. Kirjoissa kerrotaan sukujemme jännittävistä vaiheista aina 1400-luvun alusta lähtien, jolloin  Etelä-Pohjanmaalle saapui monen suvun alkujuuri Henrik Flander.

Hailii happamii, Kymin mamman tappamii...
on serkkuni kymiläisen miehen tekemä laulu. Isäni molempien vanhempien esipolvet ovat olleet sekä merenkulkijoita, seprakauppiaita että kalastajia tai ainakin jollakin lailla merestä elantonsa saaneita; isomummoni tyttönimi Skippari kertoo jo paljon. Olen iloinen, että sain sijoittaa itseni samaan sukutauluun Virolahden Klamin merenkulkijoiden kanssa; akateemikko Uuno Klami oli hieno ihminen ja säveltäjä. Virolahdella esi-isiini kuuluu monen muun hauskan nimen lisäksi Hurtta. Äitini puoleisessa  Meriläisen suvussakin törmäsin Hurttaan, siihen kuuluisaan Simoon. Esi-isäni osti 1700-luvulla Sotkamon Nuasjärven rannalta Turunkorvan tilan, jonka oli omistanut Ruotsin kuninkaan maamajuri Simon Affleck eli  legendaarinen  Simo Hurtta, tuo Eino Leinon runojen  julma  verovouti.  Kantaisä  Heikki  maksoi  tilasta 2200 kuparitaalaria eli viidentoista miehen silloisen vuosipalkan. 
Tänään posti toi minulle pikkuserkkuni lähettämän kirjan, joka kertoo Haminan Pitäjänsaaresta. Siinä eräät  isäni esipolvet ovat mukana, joten näkemiin ensi kertaan, nyt purjehdin luotsien, stuuvarien, pienpolttajien, ahtaajien ja merimiesten menneisyyteen.
Eteläpohjalaiset suvut ovat samassa linkissä: http://www.vilppula.com/.
Kuva: museovene Pitkäpaasi 2, joka on tarkka kopio alkuperäisestä luotsiveneestä, Museovirasto

1 kommentti:

Reija kirjoitti...

Hei Outi! Kiva, kun olet löytänyt blogiini. Mutta miten sinne päädyit? Sukututkimuksen kautta? Mehän olemme samaa hapansilli-sukua, tai minä mieheni kautta.

Sinulla on mielenkiintoisia tarinoita, ja tuon runokirjasi etsin kyllä jostakin käsiiini.

Mun blogikirjoitteluni vähentyi kesäsesonkimme loppuessa, facebook tuhoaa syvällisemmän kirjoittelun...! Sinua en facebookista löytänyt, minusta naamakirja on oikein käytettynä erinomainen tapa ylläpitää yhteyksiä ja jakaa valokuvia.

Terveisin Reija, reija.valtari@netikka.fi

Kiitos käynnistä!