26. lokakuuta 2010

Haavoittunut enkeli on Maamme taulu

Hugo Simbergin rakastettu maalaus Haavoittunut enkeli (Tampereen tuomiokirkko) voitti v. 2006 Ateneumin taidemuseon järjestämän Maamme Taulu -äänestyksen. Se sai kaikkiaan 1 360 ääntä. Hugo Simberg liittyy läheisesti myös Ruoveden kulttuurihistoriaan.


Syksyllä 1895 Hugo Simberg muutti Ruovedelle Gallen-Kallelan oppiin. Pian hän maalasi siellä eräät uransa tunnetuimmista teoksista vain 21-vuotiaana! Gallen-Kallela ymmärsi Simbergin kuvamaailmaa ja omaperäistä tyyliä rohkaisten nuorta taiteilijaa säilyttämään erikoisuutensa. Gallen-Kallela kirjoitti Louis Sparrelle Kalelasta 10.12.1895:

"Minulla on täällä ollut oppilaana Simberg, joka on aivan poikkeuksellisen lahjakas. Hänen taiteensa tulee vielä merkitsemään paljon, jos hän pysyttelee nykyisellä tiellään. Aivan ihmeellinen lahjakkuus, aivan vanhojen 1300-1400-lukujen mestarien hengessä. Ja se on todellista (ei teeskenneltyä) naiivisuutta. Hänen työnsä vaikuttavat kuin saarnat, joita kaikkien täytyy kuunnella ja jotka porautuvat muistiin." 

Kuvassa tyttäreni ihailemansa taiteilijan haudalla Hietaniemen vanhalla hautausmaalla:


http://outi-autio.blogspot.fi/2012/09/tuttuja-ja-vieraita-enkeleita.html

1 kommentti:

Unknown kirjoitti...

Maalasin tän kuvan ala-asteella ku käytii museossa ja piti valita lempitaulu sieltä (:

Kiitos käynnistä!