22. syyskuuta 2010

Satusetä kulki pelotta pahankin virstan

Kun Sakari Topelius (1818-98) matkusti hevoskyydillä Helsingistä lapsuudenkotiinsa Uudenkaarlepyyn Kuddnäsiin äitiään tapaamaan, ei matka joutunutkaan muutamassa tunnissa, vaan kesti päiviä ja välillä yövyttiin kievareissa.


Ruoveden naapurissa, Pirkanmaan Juupajoella on 1700-luvulta peräisin oleva Kallenaution kestikievari, jossa Sakari Topelius vakituisesti yöpyi matkoillaan. Paikka on nykyisin museo.


Kallenautio sijaitsee pahan virstan tuntumassa; tie oli huonoa, ja sen varrella on myös pahamaineinen ryövärinkuoppa (Ruoveden puolella). Kulkupuheiden mukaan ryövärinkuopassa asui maantierosvoja, jotka ryöstivät ohikulkijoita. Paikka on idyllinen nähtävyys ja luonnonsuojelualue. Urhoollisesti satusetämme kulki tämänkin virstan niinä vuosina, kun hänen äitinsä eli Uudessakaarlepyyssä.


Varsinainen ryövärinkuoppa on suuri suppa, jonka Topelius kuvasi matkailunähtävyytenä Talvi-iltain tarinoita -novellikokoelmaan:
"...Oriveden kirkon puolella ja jota myöden käy jylhä vuorenselkä siinä kohden, jossa kuuluisa 'paha virsta' on, keskellä erämaata Kallenaution kestikievarin pohjoispuolella. Paikka on tunnettu nimellä ryövärin soppi tai rosvoluola..."

Kuvasin Kallenaution kievaria ja Ryövärinkuopan lähdepuron, jossa virtaa erinomaista juomavettä. Klikkaamalla näet kuvat isoina

Linkkejä
http://www.kallenautio.fi/historia.html
http://museum.svof.fi/fin/kuddnas.htm

Ei kommentteja:

Kiitos käynnistä!