3. kesäkuuta 2011

Kustaa IV Adolfin kiehtova kuparikillinki

Löysin isäni rahakokoelmasta 1/2 skillingin kuparikolikon vuodelta 1803. Siinä on toisella puolella Kustaa IV Adolfin monogrammi ja  toisella nuolet ristissä. Kustaa IV oli maamme viimeinen ruotsalainen hallitsija. Hänen kautensa päättyi Suomen Sotaan. Mielikuvitukseni päätti, että skillinki on ollut mukana kyseisessä sodassa jonkun sotilaan taskussa, koska siinä on selvä pistimen tai luodin tekemä klommo. Ties vaikka olisi pelastanut tuon  sankarin   hengen. Minussa ei ole pienintäkään numismaatikon vikaa, joten en osaa mitään todellista tästä sanoa. Kiehtova raha kuitenkin.


Wikipedia: Historioitsijat ovat yleensä pitäneet Kustaa IV Aadolfia huonona hallitsijana. Häntä on luonnehdittu ahdasmieliseksi ja jääräpäiseksi mieheksi, joka syyllistyi karkeisiin ulkopoliittisiin virheisiin ja vei siten Ruotsin yhteen historiansa pahimmista kriiseistä. Runeberg teki hänestä Vänrikki Stoolin Tarinoissa mahtipontisen typeryksen: 
Kuningas juhlallisna, kuin mikä jumala,
kahdennentoista Kaarlen nyt nähtiin puvussa.
Täll' erää liian ylväs hän oli puhumaan,
salissa pitkill' astui hän askelilla vaan.

http://fi.wikipedia.org/wiki/Kustaa_IV_Aadolf

2 kommenttia:

Sulo Heinola kirjoitti...

Tärkeintä on tietenkin se tarina mitä mielikuvitus rakentaa olemassaolevien tapahtumien ja löydetyn esineen yhteyteen.
Löysin joskus ojan pohjalta tsaarinaikaisen kuparisen kymmenpennisen jossa oli selvästi luodin tekemä lommo. Tiesin paikan ja tapahtumien yhteydestä ja päässäni kehittyi monia tarinoita.
Valitettavasti tuo raha ei ole kuitenkaan säilynyt ja se vähän harmittaa.

Okariina kirjoitti...

Hei Sulo Ensio ja kiitos lukemisesta. Minun juttuni ovat kaikki vähän tällaisia aasinsiltoja. Mutta kiehtovia ja mielikuvitusta ruokkivia nuo vanhat jutut ovat. En tiedä, mistä isäni (s.1910-k.1979) rahan oli saanut. Keräili kaikenlaista.
Harmittaahan se, jos jokin jännittävä esine katoaa. Eihän niitä raski myydäkään, kun arvoa ei kuitenkaan ole tarpeeksi. Minulla on aika paljon kaikkea jännää, joista riittäisi tarinaa, mutta kiinnostaneeko ketään... Kirjoittelenpa omaksi ilokseni. Hauskaa kesää t. Outi

Kiitos käynnistä!