14. helmikuuta 2012

Kahden zlotyn kolikko kertoo monta tarinaa

Ranskalainen valtiomies Jean Monnet (1888 – 1979) oli  merkittävä kansainvälinen poliittinen vaikuttaja, joka osallistui useiden Keski- ja Itä-Euroopan valtioiden taloudellisten ongelmien ratkaisumallien löytämiseen. Hän oli muun muassa vakauttamassa Puolan zlotya 1927. Jean Monet oli myös yksi Euroopan yhdentymisen käynnistäjistä. Hänestä voi lukea enemmän wikipediasta.


Kokoelmieni 2 zlotyn hopeakolikkoa vuodelta 1932 koristaa Jadwigan, Puolan ensimmäisen naishallitsijan kuva. Hänet kruunattiin  kuninkaaksi 1384, vain 10-vuotiaana. Jadwigan virallinen nimi oli latinaksi Hedvig Rex Poloniae, eikä Hedvig Regina Poloniae. Tällä haluttiin korostaa hänen suvereeniuttaan hallitsijana. Jadwigaa on palvottu pyhimyksenä kuolemastaan asti, mutta puolalaissyntyinen paavi Johannes Paavali II julisti hänet autuaaksi vasta 1986 ja kanonisoi pyhäksi virallisesti 1997.

Jadwigan muotokuvaa voi  ihailla Varsovan kuninkaanlinnassa:

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Tämä kolikko on varmaan ollut Varsovan ghetossakin. Joka tapauksessa paljon on rajuakin historiaa nähnyt. Hauska lukea rahoista. t. S.T.

Kiitos käynnistä!