9. helmikuuta 2012

Letzeburgin frangi 1946

Luxemburgin (Letzeburg) frangi, valuuttatunnukseltaan LUF, oli Luxem-burgin rahayksikkö ennen euron käyttöönottoa 2002. Luxemburg oli muodostanut 1920-luvulla valuuttaunionin Belgian kanssa, minkä vuoksi Luxemburgin frangin arvo oli sama kuin Belgian frangin. Valuuttaunionin ansiosta kumpaakin valuuttaa sai käyttää molemmissa maissa. Luxemburgin frangisetelit ja -kolikot olivat kuitenkin suhteellisen harvinaisia Belgian frangin rinnalla. Luxemburgin frangi jakaantui 100 centimeen.


Kuvassa isäni kätköistä löytämäni Luxemburgin frangi vuodelta 1946 mustavalkoskannattuna. Kolikon kruunapuolella  on maan nimi sen omalla kielellä: Letzeburg ja klaavapuolella maata hallinneen suurherttuatar Charlotten monogrammi.
Suurherttuatar Charlotte pakeni toisen maailmansodan alkaessa saksalais-miehitystä ulkomaille ja palasi 1945 tärkeimpänä tehtävänään maansa kansallinen eheyttäminen. Luxemburgissa korostetaan, että sodan jalkoihin joutuneet ovat kaikki yhtä lailla uhreja: keskitysleireille viedyt juutalaiset, vankiloihin teljetyt toisinajattelijat, itärintamalle pakkotyöhön joutuneet, Wehrmachtiin pakkovärvätyt nuorukaiset, vastarintaa jatkaneet sissitaiste-lijat ja pommitusten alle jääneet siviilit.
Suurherttuatar Charlotte luopui kruunusta poikansa hyväksi 68-vuotiaana 1964.

http://www.omnicoin.com/coin/969388

Ei kommentteja:

Kiitos käynnistä!