7. maaliskuuta 2012

Arjen historiaa Tiutisesta: Kopparuukin väkeä

Tässä jatkoa Tiutisesta kertovalle sarjalleni, jota julkaisen saaren Facebook-ryhmässä: Alhaalla olevassa linkissä ilmenee, että Gutzeitin Tiutisen laatikkotehtaan ("kopparuukin") työläiset lakkoilivat vuonna 1934. Muutama hauska tehtävänimike listalta: penkkari, kaappari, skaavari, transporttimies, kaapan penkkari, lossaaja, purumylläri, sliippari, rispari, merkkipoika ja remmisuutari. Linkissä on lakkoon osallistuneiden luettelo, jossa on kattava kokoelma tiutislaisia. Ylempi kuva on vuodelta 1926 ja alempi lakkovuodelta.

Äitini on alhaalla toinen vasemmalta ruudullisessa essussaan.
Isäni on 4. oikealta tummassa paidassa, lippis päässä.
He muuttivat Helsinkiin -38 ja opiskelivat pysyvät ammatit sodan jälkeen
Laatikkotehtaalla on oma mielenkiintoinen historiansa tulipaloineen kaikki-neen, mutta sitä voivat kiinnostuneet tutkia netistä hakusanoilla. Tässä ote Museoviraston sivulta:
Tiutinen kasvoi 1900-luvun alkupuolella ilman kaavallista suunnittelua etupäässä Hallan 1875 perustetun sahan ja Tiutisen laatikkotehtaan työväestön asuinalueeksi. Ensimmäiset rakennustontit vuokrattiin Helilän kylän mailta 1902. Laatikkotehtaan tulipalo 1913 vauhditti rakentamista, joka oli vilkasta ensimmäisen maailmansodan syttymiseen asti. Tiutinen oli 1930-luvulla yksi Suomen tiheimmin asuttuja alueita.
Lakossa olleet: http://www.genealogia.fi/hakem/luettelo072s.htm
Museovirasto/Tiutinen: http://www.rky.fi/read/asp/r_kohde_det.aspx?KOHDE_ID=4461

3 kommenttia:

Famu falsetissa kirjoitti...

Oi! Täältähän löytyi mielenkiintoista tarinaa Tiutisesta. Asun Tiutisessa ja kirjoitan ja julkaisen valokuvia Tiutisesta.

Famu falsetissa kirjoitti...
Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.
Okariina kirjoitti...

Oli tullut kaksi kertaa. Kiitos kovasti. Tiutinen on ihana lapsuuden paikka ja isäni syntymäsaari. Terveisiä sinne!

Kiitos käynnistä!