25. huhtikuuta 2011

Meriläiset sukuvierailulla

Meriläisten kantaisämme Heikki osti 1700-luvulla Sotkamon Nuasjärven rannalta Turunkorvan tilan, jonka oli omistanut Ruotsin kuninkaan maamajuri Simon Affleck eli legendaarinen Simo Hurtta, tuo Eino Leinon runojen julma verovouti. 
Heikki maksoi tilasta 2200 kuparitaalaria eli viidentoista miehen silloisen vuosipalkan. Äitini isoisä Juho Antinpoika Meriläinen syntyi kuitenkin Rantsilassa, mistä muutti jo varhain Limingan lakeuksille ja ryhtyi talolliseksi ostamalla vanhan Kaupin tilan 1895. Hän lyhensi nimensä myöhemmin pohjalaiseen muotoon Merilä.

Harmittavasti naarmuuntunut kuva on otettu 1920-luvulla Nivalassa, jonne olivat Limingasta vierailulle saapuneet äitini eno ja täti. Henkilöt vasemmalta ylärivissä: isäntä Juho Ylikotila ja poikansa, tuleva nimismies Mikko Ylikotila sekä maanviljelijä Kalle Merilä. Keskirivissä vasemmalla Aune Ylikotila (myöh. Raiviola) ja emäntä Toini Ylikotila (s. Merilä) sekä Alina Merilä sylissään Inkeri Ylikotila (myöh. Antman). Alarivissä vasemmalla Lauri Ylikotila, Esteri Ylikotila (myöh. Sillanpää, Floridassa Sillan) sekä Vieno Ylikotila (myöh. Saarinen). Alina Merilä avioitui 1940-luvulla taiteilija Vilho Lammen veljen kanssa.

2 kommenttia:

Emilia -Kikatus kirjoitti...

Inkeri mummu siellä :)

Unknown kirjoitti...

Hei Outi!

Olen Paula Karjaluoto o.s. Ylikotila Nivalasta ja olen tutkinut kaikenlaista mitä tulee vastaan kuvia tai kirjoituksia suvustamme.
Törmäsin sattumalta blogiisi ja myös tietoihin myHeritagessa. Sinulla on ihana kuva tässä sivulla sukuvierailusta Nivalassa. Tätä kuvaa ei meillä täällä ollutkaan, vaikka melko paljon on muuten vanhoja kuvia. Niin haluaisin vähän korjata tuon Juho Ylikotilan tietoja. Hänen nimensä on täällä olevissa papereissa Felix Juhani (tai Johan) Kristianinpoika Ylikotila s. 14.10.1882. Ei siis ainakaan Antinpoika, Antti on kyllä ollut hänen pappansa.
Minä olen tämän Juhon veljen Jaakon pojan tytär. Jaakon sukua asuu edelleen täällä Nivalassa melko paljon.

Ystävällisin terveisin Paula

Kiitos käynnistä!