8. maaliskuuta 2014

Mieheni Jyri oli ennakkoluuloton kokeilija

Päivitys 12.2.2017
Mieheni oli varmaan "entisessä elämässään" sumerilainen keksijä, sillä hänelle myönnettiin patentit sekä pyörästä että aavikoitumisen estävästä keinokastelujärjestelmästä. 
Pyörähän on tunnetusti sumerilainen keksintö vuodelta 3500 eaa. ja keinokastelujärjestelmäkin on tämän nerokkaan muinaiskansan keksintöä: mytologiassa on kertomus puutarhuri Šukallitudasta, jonka viljelykset kesän helteet ja kuivuus olivat tuhonneet. Šukallituda pohti tapaa, jolla hän voisi jatkossa pelastaa sadon auringonpaisteessa. Mieheni keksintö koskee samaa asiaa, mutta on tietenkin täysin erilainen.
Pyörä on tosiaankin pyörä, mutta mieheni keksimällä erikoisominaisuudella varustettu. Sen periaatteen ovat tähän asti täysin ymmärtäneet vain Patentti- ja rekisterihallituksen insinööri ja sisarenpoikani, joka on arkkitehti.
Molemmat keksinnöt saivat aikanaan huomiota lehdistössä ja Jyri kutsuttiin ekokeksijäpäiville luennoimaan kastelujärjestelmästään. Mieheni sairauden ja lopulta kuoleman vuoksi keksintöjen toteutuskehittely jäi harmillisesti kesken. 
Tässä esittely Aamulehden sisäsivuilla olleesta jutusta sekä kuvat patenttikirjoista:


1 kommentti:

Unknown kirjoitti...

Sumerilaiset ovat kantasuomalaisia tietäjien mukaan. Eli meidän geeniperimässämme on tämäkin vanha viisaus olemassa. Emme me sattumalta ole ykkös kansa maailmassa monilla mittareilla mitattuna.
www.kauno-mannonen.fi

Kiitos käynnistä!