31. lokakuuta 2010

Hattu on pääasia


Nimimerkki Huomioitsijan Seuratavat -kirja ilmestyi vuonna 1943
WSOY:n kustantamana. Tässä ohjeita hatun käyttäjille:
"Naisten hattujen muoto ja koko vaihtelee alituiseen muodin oikuista riippuen, niin että hattu, joka tänä vuonna peittää kokonaan toisen silmän, saattaa ensi vuonna olla niskassa. On kuitenkin varottava hankkimasta äärimmäisyyteen meneviä luomuksia, varsinkin ellei ole mahdollisuuksia useamman hatun ostoon. On valittava kasvoihinsa sopiva hattu, niin ettei kapea- ja pitkäkasvoinen osta nuorekasta tytön hattua, enempää kun lastenkasvot omaava leveäreunaista, erikoista taideteosta. Hatun tulee myös sopia muuhun vaatetukseen, niin ettei hienoa, harsolla, kukilla ja muilla koristeilla varustettua iltapäivähattua käytetä sadetakin tai englantilaismallisen kävelypuvun kanssa, eikä urheilumallista hattua hienon vierailu-puvun kanssa.
Nainen, jolla on varoja vain yhteen hattuun, tekee viisaasti hankkiessaan yksinkertaisen, hyvästä aineesta valmistetun, tumman hatun, jota voi käyttää sekä sisällä että ulkona.
Naiselle hattu onkin tärkeä, sillä hän käyttää sitä aamupäivällä, päivällä ja iltapäivällä, kadulla, myymälöissä, ravintolassa, kirkossa ja vierailuilla; ainoastaan iltapukuun ei kuulu hattua, ellei ole kysymyksessä jokin erikoinen pukuun kuuluva päähine.
Herrat käyttävät juhlapuvun ohella silinteriä ja chapeau-claque'ia*, muussa asussa ollessaan etupäässä pehmeää huopahattua, joka talvisin on tumma, kesäisin vaalea, ja kovaa huopahattua eli knallia.
Herra paljastaa päänsä kunnianosoitukseksi tervehtiessään tuttaviaan tai lippua, kuullessaan kansallislaulua laulettavan tai soitettavan, kirkossa, ruumissaaton kulkiessa ohi jne. Herrasmies ottaa hatun päästään tullessaan sisään, samoin hississä naisen läsnä ollessa." * sana tarkoittaa kokoon napautettavaa silinterihattua

Hatut ovat minusta mielenkiintoisia, vaikka en itse niitä käytäkään kuin lämpimikseni. Hattuun sisältyy paljon erilaisia merkityksiä. Kotiarkistostani  löytyy runsaasti historiallisia hattukuvia.   Otsikkokuvat ovat 1900-luvun alusta sekä 1920- 30- ja 40-luvuilta.

Ihania hattuja: http://www.hattu.fi/juhla.htm

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Bra sändning och det här inlägget hjälpt mig mycket i mitt college uppdrag. Tacksamhet dig som din information.

Kiitos käynnistä!