Ruoveden kulttuurihistoria vilisee kuuluisia taiteilijoita, mutta järjestäytynyttä yhdistystoimintaa ei ennen vuotta 1980 paikkakunnalla ollut. Taiteilija Elga Sesemann oli yksi silloin perustetun Ruoveden taideyhdistyksen ensimmäisistä jäsenistä. Viime kesänä vireä yhdistys järjesti juhlanäyttelyn, jossa mukana oli myös Elgan töitä, muun muassa kuvan kukka-asetelma
Helsingissä sodan aikana Taideakatemian koulussa opiskellut Elga Sesemann teki läpimurron vuonna 1945. Hän oli syntynyt Viipurissa ja viettänyt lapsuutensa kannakselaisessa värikkäässä kulttuuripiirissä. Sesemannin suvun keskuspaikkana oli lähellä Viipuria sijaitseva Tikkalan kartano.
Antero Rinne kirjoitti 1945 Sesemannin ensimmäisestä yksityisnäyttelystä Strindbergin taidesalongissa: "Sesemann on sielukkaan omaperäinen ja syvälle katsova taiteilijapersoonallisuus, jollaista oli jo kaivattu."
Elga Sesemann (1922-2007) asui taiteilijapuolisonsa Seppo Näätäsen kanssa useita vuosia Ruovedellä, jonka Yhteiskoulun kuvaamataidonopettajana Näätänen toimi.
Seppo Näätänen kuoli 44-vuotiaana 1964 Intiassa; hän oli ostanut sinne vain menolipun vakavan sairautensa loppuvaiheessa. Hänen tunnetuin julkinen työnsä on Värtsilän kirkon alttaritaulu.
Elga Sesemann: Kukka-asetelma 1962. Rajattu valokuvasta |
Elga Sesemann käytti töissään voimakkaita väriyhdistelmiä ja loi outoja, ekspressionistisia tehdas- ja kaupunkitunnelmia yksinäisine hahmoineen. Hän myös piirsi runsaasti muotokuvia pastelliliiduin, muun muassa useista ruovesiläisistä.
Oheinen kukka-asetelma on Ruoveden kyläläisten vuonna 1962 taiteilijalta tilaama 50-vuotislahja anopilleni Sirkka Koskenalalle.
Elga Sesemann oli myös kirjailija; hänen teoksensa "Kuvajaisia - erään omakuvan taustamaisemaa"
ilmestyi WSOY:n kustantamana 1959.
Elga Sesemann oli myös kirjailija; hänen teoksensa "Kuvajaisia - erään omakuvan taustamaisemaa"
ilmestyi WSOY:n kustantamana 1959.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti