31. lokakuuta 2010

Ruoveden seurakunta 450 vuotta: Pyynikkilän pappilan vaiheita

Alkujaan Ruolahtena tunnettua Pyynikkilää asuttivat vuosina 1547-61 pirkkalaiset erätalonpojat Erkinpoika Pyynikkä ja Paavali Matinpoika Pyynikkä. Tila autioitui myöhemmin, ja vuonna 1606 se siirtyi Ruoveden seurakunnan omistukseen kirkkoherran pappilaksi. Alkuperäinen  rakennus paloi 1700-luvun alkupuolella ja jälleenrakennettua taloa korjailtiin usein, kunnes vuonna 1831 valmistui uusi loistelias pappilarakennus Engelin oppilaan, arkkitehti Granstedtin uusklassiseen tyyliin piirtämänä (alempi kuva).


Talo palveli pappilana 1960-luvun puoliväliin asti, jolloin Ruoveden seurakuntakeskus valmistui ja Pyynikkilä huutokaupattiin. Sen osti Pekkalan kartanon isäntä Hans Aminoff, ja hänen kuoltuaan pappila alueineen siirtyi Aminoff-Säätiölle vuonna 1968.  Säätiö  puolestaan  luovutti sen valtiolle ehdolla, että Pyynikkilä entisöidään pappilamuseoksi.
Museo valmistui kolmen vuoden urakan jälkeen kesäksi 1976, mutta vain viikkoa ennen avajaisia rakennus tuhoutui arvoituksellisessa tulipalossa. Museovirasto luovutti alueen takaisin Aminoff-Säätiölle, ja niin paikalle alettiin rakentaa  kesäteatteria. Pappilan renkituvasta saatiin samalla tervetullut taidenäyttelytila, joka toimii kesäisin Ruoveden vapaa-ajanlautakunnan ja kulttuuriyhdistysten hellässä hoivassa.
Aminoff-Säätiö lahjoitti Pyynikkilän virallisesti Ruoveden kunnalle vuonna 1983, mutta jo edellisenä kesänä siellä oli nähty ensimmäinen näytelmä: rehtori Oiva Hernesniemen "Pyynikkilän pihassa 1882".
Teksti on laatimastani Ruoveden kesäesitteestä 2002

Valitettavasti pappilasta entisöintivaiheessa otetut valokuvat tuhoutuivat edustuskelvottomiksi kulttuuritoimistossa edeltäjäni aikana tapahtuneen vesivahingon yhteydessä. Paikallinen taiteilija Olavi Heikkilä maalasi niiden perusteella pappilarakennuksen järven puolelta nähtynä. Väri ei ole valokuvassa enää ollut aivan alkuperäistä vastaava (ylempi kuva)

http://www.pokory.fi/doc/HANKESUUNNITELMA_Pyynikkila.pdf
http://outi-autio.blogspot.com/2010/10/suomen-kaunein-alttaritaulu.html
http://outi-autio.blogspot.com/2010/11/tukkijoella-on-seikkailtu-yli-110.html

Ei kommentteja:

Kiitos käynnistä!