17. lokakuuta 2010

Samuli Parosen maailma oli sana

Minulla ja Virolahdella syntyneellä aforistikko Samuli Parosella on yhteisiä esivanhempia isänäitini puolelta 26 polkua pitkin.

Samuli Paronen (1917-1974) oli kirjailija, taidemaalari ja työmies. Esikoisteoksensa ilmestyessä hän oli jo 47-vuotias. Vaatimattomissa oloissa eläneen Parosen kirjailijanura kesti vain 10 vuotta. Hän kirjoitti kymmenen teosta, joista 8 oli romaaneja, yksi novellikokoelma ja yksi aforismikokoelma. Paronen tunnetaan parhaiten kokoelmasta Maailma on sana.


Parosen isä kuoli Tammisaaren vankileirillä 1918 ja äiti influenssaan 1931, kun poika oli 14-vuotias. Kirjailija elätti itsensä työmiehenä metsä- ja maataloustöissä. Eri paikoissa asuttuaan Paronen osti Aino-vaimonsa kanssa maatilan Janakkalasta, josta he myöhemmin muuttivat Riihimäelle. Janakkalassa hän kirjoitti 1964 julkaistun esikoisromaaninsa "Kesä Aataminkylässä". 

Samuli Paronen oli myös maalari
Kirjailija oli tuttu näky Riihimäellä, sillä hän istuskeli mielellään puistoissa, lukusaleissa ja asemakahvilassa. Hänet tunnistettiin isosta mustasta huopahatusta, joka peitti tummat tuuheat hiukset.
Paronen kuoli keuhkosyöpään 1974 Ahveniston sairaalassa. Hannu Mäkelä on kirjoittanut Parosesta kirjan Samuli. Muistelma Samuli Parosesta. Otava 2006
Samuli Paronen -palkinto myönnetään ansioista aforistiikan alalla. Palkinto jaettiin ensimmäisen kerran vuonna 2006. Palkinnon jakaa Suomen aforismiyhdistys. Saaja julkistetaan Parosen syntymäpäivänä 23. toukokuuta tai sen tienoilla. Ensimmäisen Samuli Paronen -palkinnon sai kirjailija ja aforistikko Helena Anhava.
Aforistikko Hannu Paronen (s. Virolahdella 1948) on myös samaa sukua. Hän ja Samuli ovat sukua toisilleen 36 polkua pitkin. Samuli ja minä 26 polkua sekä Hannu ja minä 35 polkua pitkin. 

Samuli Paronen: "Mietittyäni asiaa viisikymmentä vuotta voin nyt sanoa 
että maailma on sana".

Ei kommentteja:

Kiitos käynnistä!