19. elokuuta 2012

Matti Mullon kylvö alkoi Vähästäkyröstä


Sukututkimusta tehdessäni oli suurena apunani jo aiemminkin mainitsemani vilppula.com -sivusto. Pohjalaisella perusteellisuudella koottu valtaisa tietokanta on ehtymätön. Siellä on julkaistu myös vähäkyröläisen esi-isäni Matti Mullon jälkeläiset 
1500-luvulta tähän päivään; yli 13.000 henkilöä puolisoineen. Sukututkimus on useille jonkinlaista nimien kalastelua, ehkä osittain minullekin. Tuttujen, kaukaistakin sukua olevien henkilöiden löytäminen lisää harrastuksen kiinnostavuutta. Juurien kultaamiseksikin sitä kutsutaan. 

Matti Mullon suoriin jälkeläisiin kuuluvat monien joukosta poimimani Fredrika Runeberg, Kaarlo ja Emilie Bergbom, Juhani Aho, Kersti Bergroth, Pentti Saarikoski, Jorma Ollila, Paavo Lipponen jne. Näistä useimmat kuuluvat myös Sursilleihin. On kai kuitenkin oltava samaa mieltä sisareni kanssa siitä, että kaikki suomalaiset ovat sukua keskenään ja lopulta koko ihmiskunta.
Kulttuurinimet oli mukava löytää siksikin, että Pentti Saarikoski oli yksi nuoruuteni idoleista. Juhani Ahon lastut ovat aivan ihania, samoin Kersti Bergrothin karjalaismurteiset teokset.
Fredrika Runeberg veti minua erityisesti puoleensa, kun järjestimme Ruovedellä kulttuurisihteeriaikoinani 2-3 Runeberg-aiheista tilaisuutta vuodessa (perinne jatkuu). Fredrika nouseekin joukosta ehdottomaksi suosikikseni; hän käsitteli kaikissa teoksissaan naisen asemaa kriittisesti.

Kuvan kirjan esittely:
http://www.tammi.fi/kirjat/-/product/no/9789513150976;jsessionid=EAF436160C369397E5BAA82167269ED2

Ahon lastuja: http://www.biomi.org/aho/

Ei kommentteja:

Kiitos käynnistä!