29. elokuuta 2012

Ruovesi ja Järvenpää inspiroivat

Ruovesi tunnetaan ehkä parhaiten Akseli Gallen-Kallelan erämaa-ateljee Kalelasta, mutta nykyisinkin siellä asuu vakituisina ja kesäasukkaina suuri joukko kuuluisia kulttuurin ammattilaisia, jotka vaalivat perinteitä ja haluavat myös luoda uutta; tämä kesä oli jälleen täynnä korkeatasoisia tapahtumia. Paikkakunnan harrastajataiteilijatkin ovat omaa luokkaansa. Kuvasin tähän Ruoveden vaakunasymbolin, upean kirkkovene Eevan, joka olisi haluttu rahdata Sevillan maailmannäyttelyn Suomen osastolle 1992. Paviljongin suunnitelleita nuoria arkkitehteja oli inspiroinut Ruoveden Helvetinkolu. Hanke kariutui kuljetusongelmiin.

Eevan on aikoinaan rakentanut Pekka Särkinen eli Särki-Pekka.
Se on kuljettanut n. 60 henkilöä, suurimpina pyhinä jopa 100.
15-hankainen Eeva on 20,3 m pitkä. Venekaunotar siirrettiin
Ruoveden kirkkomaalle Tuuhosen kylästä 1923.

Muutin reilut neljä vuotta sitten Ruoveden kulttuurikunnasta Järvenpään kulttuurikaupunkiin, joka tunnetaan parhaiten Jean Sibeliuksen Ainolasta. Ruovedellä näen rannaltamme Kalelan ja täällä Ainola on kivenheiton päässä. Sibelius kuului Tuusulanjärven taiteilijayhteisöön, joka sai alkunsa Juhani Ahon ja hänen puolisonsa Venny Soldan-Brofeldtin muutettua Tuusulanjärven rannalle Aholaan. Lähellä ovat myös Pekka Halosen Halosenniemi ja Aleksis Kiven kuolinmökki, eikä hänen syntymäkotiinsa Palojoellekaan ole pitkä matka. Alvar Aallon suunnittelema Villa Kokkonen on Järvenpään uusimpia kulttuurinähtävyyksiä.
Sibelius-Akatemian kurssikeskus Kallio-Kuninkala on yksi Järvenpään helmistä, jonka kotisivulla kannattaa pistäytyä ja katsella kuvagalleriaa.

2 kommenttia:

Satu Kantojärvi kirjoitti...

Oikeassa olet :)Itsekin paljon vapaa-aikaa Ruovedellä viettävänä ja sukujuuria siellä omaavana allekirjoitan tuon inspiroivan hengen myös tällaiselle kulttuuria ja historiaa harrastavalle. Paljon on nähtävää ja koettavaa. Paljon ovat entisakojen kulttuuri-ihmiset Ruovedeltä inspiraation lähteitä saaneet valokuviin, maalauksiin, musiikiin, kirjallisuuteen...ja vielä sitä riittää nykypolvillekin.

Okariina kirjoitti...

Kiitos Satu. Ruovedellä on taikaa.

Kiitos käynnistä!