16. tammikuuta 2016

Ruusuja Baijerista


Tämän melko tavallisen 4:n kappaleen ruusukuppisetin löysin 1960-luvun lopulla äitini kaapista. Kupin pohjasta selviää, että kuppi on baijerilaista tuotantoa, tuotemerkiltään Bareuther. Pohjassa on vihreä leima: Bareuther Waldsassen Bavaria 1, joka on ollut käytössä vuodesta 1967:


Tiedot, jotka tehtaan ei niin ruusuisesta historiasta vaivoin netin kautta löysin, ovat kaikki saksaksi, joten tässä jonkinlainen väännökseni Googlen suomennoksesta selkokielelle:
Johann Mathäus Riess perusti Baijerin Waldsassenin keramiikkatehtaan 1866, mutta kuoli jo vuotta myöhemmin. Hänen poikansa Johann  jatkoi menestynyttä liiketoimintaa alkaen valmistaa tehtaassa myös posliinia 1875. Hän joutui kuitenkin myymään lähes konkurssiin menneen tehtaansa 1884 Wilhelm Schreiderille, joka jo vuoden kuluttua myi edelleen tehtaan Porzellanfabrik Jenalle. 
Yhtiökumppanien Max Jena, Ernst Ploss ja Oskar Bareuther johdolla tehdasta alettiin modernisoida. Kahdellatoista suurella polttouunillaan se oli yksi parhaista posliinialan yrityksistä korkeine laatuvaatimuksineen.
Toisen maailmansodan aikana tehdas tuhoutui lähes täysin, mutta hallitus oli edelleen toimiva. Pian se otti yhteyttä tehtaan entisiin työntekijöihin, jotka olivat siirtyneet Sleesiaan Porzellanfabrik Königszeltille. Nämä olivat jääneet lähes kodittomiksi, kun Sleesia oli julistettu kuuluvaksi Puolalle: kaikki siellä vielä asuneet saksalaiset pakotettiin lähtemään maasta. Useimmat työntekijät löysivät uuden työpaikan Bareutheriltajolle koitti nyt uusi aika: ammattitaitoiselle pakolaistyövoimalle järjestettiin ensin asunnot ja sen jälkeen rakennettiin tehdas. Pitkäaikaisen yhteistyön ja sodan tapahtumien muistoksi yritys loi mm. tavaramerkin Königszelt Bayernin (Königszelt Baijeri) 1979. Ensimmäisiä tuotteita tehdas valmisti jo 1947 suuriin sodanjälkeisiin tarpeisiin. Tehdas oli ensimmäisten markkinoille vakituisesti palaajien joukossa ja oli pian yksi suurimmista valmistajista Saksassa, varsinkin 1955-1965. 
Yhtiö fuusioitui Porzellanfabrik Gareis, Kühnl & Co. A.G:n kanssa heinäkuussa 1969 ja sen seurauksena nimi vaihtui Porzellanfabrik Waldsassen Bareuther Co. A.G:ksi. Tällä nimellä se toimi 1969-1994. 
Fuusion jälkeen yhtiö lisäsi markkina-asemaansa päästen pian Saksan posliininvalmistajien kärkijoukkoon, mutta vuodesta 1990 alkaen matalapalkkamaiden kilpailu alalla johti lisääntyviin irtisanomisiin. Paljon kokenut yhtiö ajautui konkurssiin 1994 ja poistettiin kaupparekisteristä 1996.

Tehtaan monet myyntiyritykset epäonnistuivat posliinintuotannossa tarvittavien kemikaalien saastutettua ympäristön; puhdistus olisi ollut liian kallista. Vuonna 2002 Baijerin osavaltio teki päätöksen sulkea tehdas kokonaan, koska sen alueet vaaransivat  puhtaan pohjaveden saannin. Hylättyä tehdasta alettiin purkaa 2006, ja tilalle rakennettiin ostoskeskus.

2 kommenttia:

Unknown kirjoitti...

Entäs kun tuohon leimaan lisää 100 jahre ja kruunun alle oksan. Olisko silloin joku tehtaan 100 vuotis juhla kuppi?

Okariina kirjoitti...

En tiedä...t0. Outi

Kiitos käynnistä!