6. joulukuuta 2010

Tavarataivaan tahtojat ennen ja nyt


Joulupukin esi-isän, Pyhän Nikolauksen muistopäivää vietetään Niilon ja Nikon nimipäivänä 6. joulukuuta sekä katolisessa että ortodoksisessa kirkossa, jossa häntä muistellaan myös viikoittain joka torstai.

Pyhän Nikolauksen päivä 
Jan Steenin kotona 1600-luvulla
Hollannissa pantiin juhlapäivän aattona heinillä ja kauroilla täytetyt lasten kengät oven ulkopuolelle hartaasti odotetun Nikolauksen hevosta varten. 
Hollantilainen Jan Steen (1626-1679) on kuvannut päivän  tapahtumia maalauksessaan "Pyhän Nikolauksen juhla". Hän on suurimpia kykyjä niiden laatukuvamaalareiden joukossa, joita sanotaan 1600-luvun Hollannin pienoismestareiksi (he maalasivat pienikokoisia teoksia). Hän oli kollegoineen aikansa "valokuvaaja".
Toive- vai vaatimuslista Joulupukille 2000-luvun Suomessa?
Kuluttajatutkimuksesta poimittua: Ensimmäisen toivomustyypin kirjeet esittelivät pitkän listan erinäisiä brändejä tai tuotteita. Tähän luokkaan kuuluvia toivojia nimitämme tavarataivaan tahtojiksi. Valtaosa kirjeistä kuuluu tähän luokkaan. Tyttöjen ja poikien kirjeitä on tässä ryhmässä melkein yhtä paljon, mutta pisimmät toivelistat löytyvät tyttöjen kirjeis-tä. Paikoin toiveet ilmaistiin jopa tuotekuvaston sivun, hinnan ja osto-paikan tarkkuudella. Kohde voi olla tietty brändi, väri tai malli, muu ei kelpaa... Täällä koko tutkimus: 

Ei kommentteja:

Kiitos käynnistä!