21. elokuuta 2010

Kymiläistä uudisraivaajasukua

Uudisraivaajaesi-isäni Mikko Eskonpoika oli Jäppilän kylän Mikkolan isäntä. Kylään oli perustettu vuonna 1621 Kujalan talo ja myöhemmin seitsemän muuta taloa, joista nuorimman isännäksi tuli Mikko. Hänen pojastaan Matista tuli Jäppilän Yli-Kujalan isäntä. Matti syntyi 1626 ja kuoli 79 vuoden ikäisenä Kymin Pernoossa.

Kotkan ympäristöseuran kuvassa Pernoonkoski
Suurten katovuosien Jäppilän asutukselle aiheuttamat tuhot olivat erittäin suuret, mm. Rantalan ja Ala-Kujalan talot jäivät kylmilleen väen kuoltua 1690-luvun puolivälissä, ja Mattikin anoi 1697 lupaa jättää tilansa ja siirtyä krouvariksi läheiseen Pernoon rälssilatokartanoon, jossa hän lienee toiminut myös lampuodin tehtävissä. Seurakunnan luottamusmiehenä hän niin ikään hoiti kuudennusmiehen tointa kuolemaansa asti.
Matti oli Pernoon myöhempien RISTOLA-, MIKKOLA-, EEROLA- JA WANHALA- sekä siitä eronneen HEIKKILÄ-suvun kantaisä. Matin jälkeen tuli Pernoon lampuodiksi hänen poikansa Risto yhdessä veljensä Mikon kanssa. Pernoon latokartano oli Kymenkartanon alaisuudessa toimiva rälssitila.

1 kommentti:

Marja Simola kirjoitti...

Hei! Kiitos tiedoista. Teen juuri mieheni (Kymin Laajakosken Simola) suvuista sukututkimusta ja Kirkonkirjojen lisäksi hyvä saada lihaa luiden ympärille. Terveisin Marja Simola

Kiitos käynnistä!