21. elokuuta 2010

Viikinkien maihinnousu

Isälinjaiset esi-isäni olivat DNA-testin mukaan varjageja,  tarunhohtoisen idäntien viikinkipurjehtijoita. Tarkempi vertailu kertoo, että porukka on lähtenyt retkelleen Gotlannista. Suomalaisista miehistä skandinaavisia Iivareita on 28 %. 


Kuutsalon ja Kirkonmaan välisen salmen itäistä suuta on joskus arveltu viikinkien idäntien yöpymissatamaksi. Kotkan Tiutisen saaren vieressä sijaitseva Pirköyri on toiminut mahdollisesti jo viikinkiajalla kauppapaikkana.
Viikinkiaikana Gotlanti oli idäntien kaupan keskuksia. Monet gotlantilaiset olivat merimiehiä ja kauppiaita, joilla oli yhteyksiä ulkomaille. He keräsivät suuria rikkauksia, joita kätkivät maahan; viikinkiajalta on löydetty roomalaisia rahoja, mutta myös 100 000 arabialaista, saksalaista ja muuta eurooppalaista rahaa. Keskiajalla Gotlannissa rakennettiin paljon suuria taloja ja kirkkoja kivestä. Kaupankäynti alkoi siirtyä maanviljelijöiltä porvareille, ja Visbystä tuli 1200-luvulla tärkeä saksalaisvaikutteinen Hansaliiton kaupunki. Sieltä käytiin mm. gotlantilais-saksalaista kauppaa Novgorodiin.

Viikinkilaivamaalaus on sivulta:

Ei kommentteja:

Kiitos käynnistä!