13. lokakuuta 2010

Lauri Autio oli Tiutisen taiteilija

Löysin pari vuotta sitten ABC-piirustuskoulun oppivihkon Ruoveden Ritoniemen ulkorakennuksen ullakon lattialta. Poimin sen talteen ja yllätyksekseni peukalopaikaksi avautui taiteilijasetäni oppilastöiden sivu. Eilen kirjanen osui jälleen käteeni järjestellessäni valtavaa perhearkistoani (josta monet blogini aiheetkin ovat lähtöisin) ja päätin kirjoittaa tämän muistojutun.
Lauri Autio syntyi 1915 Kymin Tiutisen saarella ja kuoli 50 vuotta sitten vain 45-vuotiaana. Valitettavasti hän ei ehtinyt saada laajempaa valtakunnallista huomiota taiteilijana; synnyinseudullaan hänet kyllä tunnetaan ja monista kymiläiskodeista löytyykin setäni tuotantoa. Kotkan kaupunginkirjastoon on hankittu Lauri Aution maalaus "Kolkkalan kylä".

ABC-piirustuskoulun kirjasta: "Lauri Aution ilmeikäs
omakuva. Tämä taitava suoritus on saanut tunnustusta
ulkomaillakin." Akvarelli oik. on Vuorisaaresta
Lauri Autio maalasi maisemia luonnossa suoraan kankaalle - säällä kuin säällä. Kesäisin hän retkeili "seilipaatillaan" lähisaarissa ja ikuisti Kuutsalonkin taloja ja rantoja. Setäni oli monipuolisesti lahjakas ja opetteli muun muassa englannin ja ranskan kielet; kitaraakin hän soitti taitavasti.
Minä sain usein toimia temperamenttisen ja hauskan taiteilijasetäni oppaana hänen vieraillessaan Helsingissä. Ihmettelin, kuinka nopeasti hän luonnosteli kaikkea näkemäänsä - huonekasveista ihmisiin. Tässä olin itse mallina 1947:


Kotisaarta ikuistamassa
ABC-piirustuskoulu oli 1937 perustettu, Helsingistä käsin toimiva kirjeopisto, jonka johtajaopettaja 1946-66 oli taiteilija Unto Pusa.
Kirjekurssi oli suosittu; monet taiteilijat hankkivat ensimmäiset oppinsa sen avulla. Kurssia ovat käyneet mm. Kauko Lehtinen ja Rafael Wardi. Opetus perustui pariisilaisen Ecole A.B.C. de Dessin -koulun menetelmiin. Kurssi oli kolmen vuoden pituinen ja siihen sisältyi 12 kirjettä tehtävineen, jotka lähetettiin kouluun palautetta varten. Kurssiin liittyi vihkosia ja kirja, joissa kerrottiin taiteesta ja taiteilijoista, taiteen filosofiasta, sommittelusta ja tekniikoista.

Ei kommentteja:

Kiitos käynnistä!